
Dit romige recept voor kokosijs is een veganistisch en zuivelvrij dessert dat je thuis kunt maken, zonder dat je een ijsmachine nodig hebt!
Je kunt dit kokosijs maken met maar VIER ingrediënten:
Kokosmelk
Vanille-extract
Zoetstof naar keuze
Een snufje zout
In slechts een paar eenvoudige stappen, en met veel verschillende smaakopties, kan een luxe kom rijk zelfgemaakt kokosmelkijs helemaal van jou zijn!
Probeer voor een low carb-versie deze Keto Ice Cream
Hierboven – Bekijk de video hoe je kokosijs maakt
Chocolade Kokosroomijs
Om de onderstaande vanille-versie in plaats daarvan in chocolade-kokosmelkijs te veranderen, voegt u aan het begin gewoon een vierde kopje cacaopoeder toe.
Of maak Nutella kokosijs door drie tot vier eetlepels chocolade-hazelnootpasta of dit zelfgemaakte Nutella-recept door de chocoladebasis te roeren.
Voor het chocoladeroomijs kunt u gewone ongezoete cacaopoeder, Nederlandse procescacao, rauwe cacaopoeder of poedervormige warme chocolademelk gebruiken.

Kokosijs Smaken
- Koffie-ijs: Gebruik het onderstaande basisrecept voor kokosijs. Voeg twee theelepels gewone of cafeïnevrije oploskoffie toe aan de vloeibare ingrediënten.
- Pindakaasroomijs: Roer een kwart kopje pindakaas door de vloeibare ingrediënten en voeg desgewenst wat mini-chocoladestukjes toe.
- Koekjesdeegijs: Gebruik het basisrecept voor ijs. Roer kleine lepels van deze Chickpea Cookie Dough Dip of stukjes van je favoriete eierloze koekjesdeeg (of het deeg van een van mijn recepten voor gezonde koekjes) na het mengen door het ijs.
- Aardbeienijs: Voeg een kopje aardbeien, stelen verwijderd, toe aan het basisrecept voordat u gaat mengen. Laat de extra halve kop melk naar keuze weg.
- Gezouten Karamelroomijs: Wervel in zelfgemaakte Coconut Caramel en voeg een snelle strooi van zeezout, en indien gewenst, geschaafde chocolade toe aan de bovenkant van elke portie.

Hoe gebruik je een blikje kokosmelk?
Kokosmelk uit blik is een van mijn favoriete ingrediënten om in recepten te gebruiken.
Het is een fantastische vervanging voor slagroom in zowel zoete als hartige gerechten zoals smoothies, milkshakes, taarten, puddingen, soepen of curries.
Je kunt Kokos Curry of mijn zelfgemaakte Chocolade Truffels maken.
Je kunt het gebruiken voor Coconut Whipped Cream. Of je kunt zelfs kokosmelk in plaats van koemelk toevoegen aan dit favoriete dessertrecept van de lezer voor Chocolade Bananenbrood.
Vooral met statistieken die aangeven dat meer dan 60-75% van de wereldbevolking lactose-intolerant is, vermoed ik dat we de komende jaren steeds meer producten op de markt zullen zien die gemaakt worden met kokosmelk in plaats van zuivel.
Extra kokosmelk? Veganistische chocolademousse maken

Kun je ijs maken met kokosmelk?
Ja, dat kan absoluut! Als je een zuivelallergie hebt of veganist bent, of zelfs als je gewoon iets nieuws en lekkers wilt proberen, is kokosmelk het perfecte ingrediënt om rijk en romig ijs te maken zonder echte room.
Veel grote merken, zoals Haagen Dazs, So Delicious, Ben & Jerry’s en Halo Top, stappen zelfs op de zuivelvrije kokosijs-trein.
Door thuis je eigen ijs te maken, heb je niet alleen controle over welke ingrediënten erin gaan (minder suiker en geen glucosestroop, tandvlees of conserveermiddelen), maar kun je ook kiezen welke smaken je wilt maken.
Je kunt zelfs meerdere smaken van dezelfde basis maken. Veel plezier met experimenteren!
*Kanttekening: als je een vetarm ijsalternatief wilt dat ook zuivelvrij en veganistisch is, bekijk het volgende gezonde recept voor bananenijs

Recept tips en trucs
Zorg ervoor dat je volvette kokosmelk uit blik gebruikt voor het recept, geen lichte kokosmelk.
En vervang het niet door een pak gekoelde kokosmelkdrank, want dit is niet hetzelfde product en bevat niet genoeg vet om een romig ijsje te krijgen.
Culinaire kokosmelk komt meestal in een blikje. Enkele populaire merken kokosmelk zijn Thai Kitchen, Whole Foods, Goya, Chaokoh of Native Forest.
Door het gebrek aan bewaarmiddelen en tandvlees is zelfgemaakt ijs het lekkerst op de dag dat het gemaakt wordt. Dit is wanneer het de romigste textuur zal hebben.
Als je het echter niet erg vindt om een beetje een ijzige textuur te hebben, kun je de restjes technisch gezien maximaal een paar weken in een afgedekte bak ingevroren bewaren, ontdooien voordat je ze opeet.
Voor dat ronde, klassieke ijsuiterlijk, schep ik het bevroren dessert graag uit met een ijsschep in plaats van een lepel.

- 1 1/2 beker ingeblikte kokosmelk
- 1/2 beker extra kokosmelk, of melk naar keuze
- 1/3 beker zoetstof naar keuze, zoals suiker of pure ahornsiroop
- 1/8 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel puur vanille extract
- optionele ingrediënten voor verschillende smaken (zie smaakideeën hierboven)
- *Zorg ervoor dat u volle kokosmelk uit blik gebruikt, geen lichte of kokosmelkdrank. Zoetstoffen die werken zijn onder meer pure ahornsiroop, gewone suiker, kokossuiker, honing, agave, bruine suiker of xylitol voor een suikervrij ijsje.Roer alle ingrediënten (minus optionele toevoegingen) door elkaar in een kom. Als je een ijsmaker, breng het mengsel eenvoudig over naar uw ijsmachine en draai het volgens de aanwijzingen van de fabrikant voor uw specifieke machine. Als je geen ijsmachine hebt, kun je het mengsel in ijsblokjesbakjes invriezen en de bevroren ijsblokjes vervolgens mengen in een snelle blender zoals een Vitamix. Eet het ijs rechtstreeks uit de machine of vries het een paar uur in voor een stevigere textuur. Hoewel zelfgemaakt ijs het lekkerst is op de dag dat het wordt gemaakt, kun je het technisch gezien maximaal een paar weken diepgevroren bewaren en ontdooien voordat je het opeet.Bekijk voedingsfeiten
Meer ijsrecepten

Amandelmelkijs

Chocoladesorbet

Eiwit ijs

Zelfgemaakte Frozen Yoghurt

Meer over het kookboek
creditSource link